zondag 22 september 2013

Boot Afdekzeil Tips en Tricks

Afdekzeil voor uw boot

externe constructie
Voorbeeld extern frame (veel werk)
Bent u op zoek naar een goed afdekzeil voor uw boot maar weet u niet waar u op moet letten.

De volgende aspecten zijn erg belangrijk en worden uitgelicht in dit artikel:
  • constructie
  • functie
  • doek
  • montage

Constructie 

Voorbeeld intern frame
Een dekzeil vereist het creëren van hoogte, dit kan middels een extern frame, een intern verwerkt frame en middels hoogte van bestaande elementen zoals het hebben van een kajuit. 

Zorg ervoor dat een frame gemakkelijk is op te zetten, Een zeil met ingebouwd frame is veruit het gemakkelijkst om op te zetten na een dagje varen, denk aan een buiskap maar ook aan de dekzeilen van Bootzeil, zij hebben afdekzeilen ontwikkeld met de stokken verwerkt in sleuven in het doek.

fabrieks afdekzeilen

afdekzeil
goedkoop, slechte kwaliteit
Er bestaan dekzeilen die u gemakkelijk kunt kopen via internet. dergelijke dekzeilen zijn goedkoop en van de meest simpele kwaliteit, niet duurzaam en voor een paar euro in te kopen in het buitenland. dergelijke zeiltjes zijn kant en klaar en zijn verkrijgbaar vanaf €30 tot ongeveer €100, inkoop €9,- tot €25,-

Zeilmaker

Er bestaan ook traditionele zeilmakers die prachtige constructies maken en daar veel Nederlandse manuren in steken, Nederlandse manuren zijn relatief duur en daarom is een wintertent op maat een kostbare aankoop.

Combinatie tussen traditionele zeilmaker en productontwikkelaar. 


dekzeil zeilboot
De combinatie van de product ontwikkelaar
Een dekzeil dat ontworpen is door een product ontwikkelaar heeft vele voordelen, een doorontwikkeld product kan in het buitenland voordelig gemaakt worden. Zorg er wel voor dat het zeil dan wel specifiek voor uw boot op maat te maken is.  Zo heeft Bootzeil voor elk type boot een gestandaardiseerd dekzeil
gemaakt dat grotendeels in het buitenland wordt geproduceerd maar in Nederland op maat wordt gemaakt. Hierdoor heeft u een perfecte op maat afdekking van uw boot tegen een relatief lage kostprijs. Maatwerk is altijd belangrijk voor een passende oplossing. Maatwerk kan gerealiseerd worden door te knippen en te stikken maar Bootzeil heeft innovatieve ideeën ontwikkeld waardoor dat niet meer nodig is. zo hebben zij bedacht dat het overige doek gemakkelijk opgerold kan worden. Door deze rol vervolgens vast te zetten blijft het zeil voortaan altijd afgesteld op uw specifieke boot. Bootzeil werkt dus met standaarden, ook voor zeilboten en motorkruisers doen zij dat, echter hebben zij dus verschillende mogelijkheden om maatwerk toe te passen op de gestandaardiseerde dekzeilen. Bootzeil biedt goede, degelijke en uiterst functionele oplossingen.

Functie


extern frame
Een dekzeil dient al uw kostbaarheden te beschermen, zoals uw buiskap, uw kabelaring, uw kussens, uw interieur, uw Teak dek, de gangboorden, lak werk en meer. Bedenk goed voordat u een dekzeil aanschaft wat u ermee van plan bent, wilt u een buiskap om droog te kunnen zitten als het regent?, vaart u vaak als het regent? Of creëert de buiskap hoogte om de afwatering te verzorgen? Wilt u het zeil in de winter gebruiken als winterafdekzeil, in de zomer als zomerafdekzeil of wilt u het liefst beide? In dat laatste geval zorg dan voor een Licht sterk en makkelijk schoon te maken doek.

Doek


Het type doek is erg bepalend voor het gemak van op en af zetten,

Acryl doek


bootzeil bimini
Acryl doek voor kappen e.d.
Acryl doek is vooral mooi, en wordt daarom vooral gebruikt voor kappen waar u tegen aan kijkt wanneer u gaat varen, buiskappen, biminitoppen e.d. Helaas verliest acryl doek na verloop van jaren de waterbestendigheid, het doek zal dan opnieuw geïmpregneerd moeten worden. Wanneer u de kap schoonmaakt, vogelpoep verwijdert e.d. zult u ook elke keer een klein beetje het impregneer spul aantasten. Acryl doek is dus vooral niet geschikt als winterdekzeil voor uw boot.


Polyester doek


polyester PVC
Polyester PVC doek
Polyester is sterk en kan goed tegen UV licht, enkel polyester doek is niet voldoende om uw boot tegen vocht te beschermen, een combinatie van Polyester met PVC is echter zeer geschikt. Het doek wordt dan licht (250 gr per m2) , sterk, 100% waterdicht en is prima geschikt als afdek oplossing, doordat het doek licht is en niet is voorzien van stijfsel is het doek niet echt geschikt voor het maken van kappen waar u tegen aan moet kijken, simpelweg doordat het doek licht plooit. Wanneer de binnenkant van eht doek gecoat is met een PVC laag zal de UV straling het PVC veel minder snel doen laten uitdrogen. De duurzaamheid neemt hierdoor natuurlijk toe.

Vrachtwagenzeil


vrachtwagenzeil
Vrachtwagenzeil
Vrachtwagenzeil dekt vele boten in alleen de winter af, omdat het zeil vaak tussen de 500 gram en 700 gram per m2 weegt is het altijd een heel karwei om het dekzeil op de boot te bevestigen. Erg functioneel maar veel werk. hierdoor zult u het zeil niet in de zomer gebruiken na een lekker dagje varen.

Montage


Een afdekzeil kan op verschillende manieren aand e boot bevestigd worden. 
Voorbeelden zijn: 
  • bevestiging middels haakjes, dopjes en elastiekjes die aan het zeil zitten, (gemakkelijk en flexibel)
  • bevestiging middels drukkers of tenaxen, (statisch en lastig wanneer het zeil is gaan werken door het weer)
  • bevestiging middels gewichtszakje rondom, (zwaar)
  • bevestiging middels koorden onder door de romp, (geschikt voor op de kant, anders erg lastig)
  • bevestiging middels een koord in de zoom welke op een zekere locatie aangespannen kan worden. (gemakkelijk, licht, overzichtelijk en sterk)

Bootzeil loosdrecht sloepentocht
De expert, denkt graag met u mee

Velen Gingen u voor, 


Het maken van een goede constructie vergt veel inzicht, geduld en prototypes. uiteraard zijn er altijd mensen die het zelf willen proberen en soms ook succesvol zijn. hieronder een paar voorbeelden van minder geslaagde afdekoplossingen. 


Fred Schot
Zeilmakerij maatwerk extern frame

birds paradise
birds paradise
afdekzeil constructie

geen afdekzeil

vrachtwagenzeil
vrachtwagenzeil

dekzeil constructie
afdekzeil gamma
afdekzeil Gamma



Geen opmerkingen:

Een reactie posten